Een verslaving is lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk zijn van één of meerdere middelen. De afhankelijkheid daarvan gaat gepaard met het gedwongen doorgaan gebruiken van het middel of middelen.
Bijvoorbeeld een verslaving aan alcohol, nicotine, drugs, etc…
Bij een verslaving aan stoffen of middelen wordt de verslaving in stand gehouden door het blijven gebruiken van middelen.
Verschillende middelen verslavingen:
Bijvoorbeeld een verslaving aan gamen, shoppen, gokken, sex, eten, etc…
Bij een verslaving aan gedrag ontstaat er een kick door handelingen die worden uitgevoerd waardoor je dit wilt blijven herhalen.
Verslavingsgedrag?
Als je verslaafd bent dan vertoon je verslavingsgedrag. Je zult het volgende kunnen ervaren:
Verslaving is een lichamelijke en/of geestelijke ziekte die met de dag toeneemt.
Door de schaamte die de verslaafde kan ervaren zal hij/zij steeds meer geneigd te zijn zich te isoleren van zijn of haar familie, vrienden en omgeving. Het kan erg eng zijn om te erkennen dat je verslaafd bent en hulp daarbij nodig hebt. Hoe langer het proces van verbergen aanhoudt, hoe zwaarder en moeilijker jouw herstel wordt. Het is zelden dat men op eigen wilskracht met alcohol, drugs of een andere verslaving kan stoppen. Misschien heb jij dit al ervaren
Hoe herken je verslavingsgedrag?
Als je verslaafd bent dan vertoon je verslavingsgedrag. Je zult het volgende kunnen ervaren:
Bij geestelijke afhankelijkheid verlang je zo naar het middel dat je alleen nog maar kunt denken aan het gebruiken van het middel, dit geeft je het gevoel niet meer zonder te kunnen.
Bij lichamelijke afhankelijkheid is je lichaam gewend geraakt aan het gebruik van een middel. Dit zorgt ervoor dat als je het middel niet gebruikt, je lichaam gaat protesteren. Dit kan resulteren in ziekteverschijnselen zoals koorts, misselijkheid, hoofdpijn en slapeloosheid. De zogenaamde ontwenningsverschijnselen.
Behandelingen met cognitieve gedagstherapie
Therapie voor verslaving helpt mensen om weer controle willen over het gebruik van alcohol en/of drugs. De meeste behandelingen zijn gebaseerd op motiverende gespreksvoering en cognitieve gedragstherapie (CGT). Dit is een van de meest effectieve behandelvormen voor verslaving. Bij cognitieve gedragstherapie gaat het om het veranderen van je gedrag en je manier van denken. Hoe je denkt heeft namelijk invloed op hoe je jezelf voelt en hoe je je gedraagt. Wetenschappelijk is aangetoond dat deze methoden effectief zijn.
Wat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie is een actieve manier van behandelen: niet alleen tijdens de behandelafspraken, maar juist ook in je dagelijks leven ga je actief aan de slag. Je werkt aan de verandering van je alcohol- of middelengebruik door het maken van huiswerkopdrachten en het doen van oefeningen. Tijdens de behandeling werkt de behandelaar nauw met je samen om je gebruik te veranderen en beter te functioneren.
Hoe succesvol is cognitieve gedragstherapie?
De behandelvorm wordt toegepast bij een groot aantal psychische klachten en problemen en is daarvoor effectief gebleken. Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat ook problemen met alcohol, middelengebruik en gokken goed behandeld kunnen worden met cognitieve gedragstherapie. Voor deze problemen is cognitieve gedragstherapie zelfs een van de meest effectieve behandelvormen.
Zet de eerste stap.
Een therapeut helpt je om weer grip te krijgen op je gebruik. Zet de eerste stap naar een gezond leven en meldt je aan voor een behandeling.