Partner-Relatietherapie

In relatietherapie gaat het om het verbeteren en oplossen van problemen in je relatie en om een betere communicatie tussen partners te bewerkstelligen. Spanning in een relatie leidt vaak tot een verslechtering van de onderlinge communicatie, waardoor beide partners het idee krijgen dat de ander hem of haar niet hoort.
Wanneer er irritaties ontstaan in je relatie dan ligt dat vaak weliswaar aan de manier van communiceren met elkaar, maar de problemen kunnen ook uit het verleden van één- of beide partners voortkomen.

Het meest essentieel voor een goede relatie is contact, verbinding. Wanneer dat contact niet meer goed is kun je een gemis ervaren, de relatie voelt niet meer goed. Het gebeurt vaak dat er scheurtjes in de relatie ontstaan omdat je elkaar onnodig, en vaak zelfs onbedoeld, gekwetst hebt doordat er op een ‘beschuldigende’ manier gecommuniceerd wordt. Enkel omdat je eigenlijk niet weet hoe je dat op een andere, veel effectievere en minder kwetsende manier kunt doen. Door de pijn die je hierdoor ervaart, ga je je gevoel afsluiten voor elkaar. Je gaat dan uit het ‘werkelijk contact hebben met elkaar’ en er ontstaat een verwijdering. Wanneer je gaat kijken naar je gevoelens en je behoeften vanuit respect voor jezelf- en voor de ander, en daarover leert te communiceren met elkaar op een heldere manier, kan er weer begrip ontstaan. Hierdoor kan je hart zich weer voorzichtig openen en kan er weer een dieper en liefdevoller contact komen. Op deze manier gaan we kijken naar dingen die gebeurd zijn tussen jullie en kun je, ook achteraf, gaan begrijpen wat er werkelijk (op een dieper vlak) speelde bij jezelf en bij de ander. Met deze inzichten kunnen oude wonden vaak geheeld worden. Daardoor is er dan weer de mogelijkheid om je gevoel voor elkaar open te kunnen stellen, wat een goed perspectief kan bieden om samen verder te gaan.

Kenmerken bij relatieproblemen:

In deze behandeling richt de psycholoog zich op het herstel van het onderlinge contact, zodat de partners samen kunnen zoeken naar oplossingen voor de ervaren problemen. Relatietherapie kan helpen om weer tot elkaar te komen.
Echter, nieuwe inzichten naar elkaar toe kunnen veel bewerkstelligen, maar niet alles. Wanneer het voortzetten van de relatie werkelijk niet meer mogelijk blijkt, dan kan de therapie helpen de relatie op een goede manier te beëindigen. Daarbij kan het helpen zich te realiseren dat men bereidt geweest is er eerst alles aan gedaan te hebben om de relatie te redden.
Praktische oefeningen en opdrachten maken deel uit van de therapie.

Tijdens de gehele therapie zijn in principe beide partners aanwezig. Er wordt gestart met een intakegesprek, waarin wordt geprobeerd duidelijkheid te krijgen over waarin jullie relatie op dit moment vastloopt. Tijdens dit gesprek wordt ook geprobeerd te belichten wat de kracht is van jullie relatie. Wanneer dit duidelijk is, kan er gestart worden met de relatietherapie.

“Ik krijg vast van alles de schuld.”

In veel ruzies lijkt het soms alsof een relatietherapeut de scheidsrechter moet zijn – ‘zie je wel, zij vond ook dat…’. Jullie zullen mij, of welke relatietherapeut ook, nooit kunnen verleiden op welke manier dan ook partij te kiezen. Simpelweg omdat in mijn ogen niet jij, noch de ander het probleem veroorzaakt, maar jullie communicatie over en weer.

Je gaat van mij dus nergens de schuld van krijgen. Ook ga ik niet helpen één van beide gelijk te geven.
Wel ga ik mijn best doen om constructief de relatieproblemen aan te pakken, om er alles uit te halen wat mogelijk is.