Er zijn mensen die denken dat rouw alleen voorkomt bij het verliezen van een dierbaar persoon. Echter is rouw ook bij andere verlieservaringen een normale reactie. Wanneer bijvoorbeeld je huwelijk eindigt, je je gezondheid verliest, ontslagen wordt, een kinderwens komt te vervallen, of een huisdier verliest, kun je ook om dat verlies rouwen. Er kan dus ook sprake zijn van een (groot) verlies zonder dat hier een overlijden aan vooraf is gegaan. Het is belangrijk dat je weet dat je bij alle vormen van verlies een rouwproces kan doorgaan. Zie hieronder enkele voorbeelden.
Rouw bij een scheiding
Een scheiding doet pijn. Je relatie is voorbij en het samen zijn is niet meer. Wat de reden ook is om te gaan scheiden, zo’n zware periode gaat je niet in de koude kleren zitten. Je neemt afscheid van je relatie en moet verder leren gaan zonder de ander. Er kunnen je gevoelens van schuld en schaamte bekruipen. Ook kan je je afvragen wie je bent zonder de ander. Je hebt wellicht het idee sterk te moeten zijn en houdt je gevoelens voor jezelf. Wanneer je kinderen hebt kan dit idee nog sterker zijn, want je wilt ze niet met jouw gevoelens belasten. Bij een scheiding kan je dus ook te maken hebben met rouwverwerking, ondanks dat je partner nog in leven is. Een scheidingsperiode kan zeer emotioneel zijn en daarna moet je verder zonder de ander. Je kunt echter wel leren omgaan met dit verlies en de veranderingen die het teweeg brengt.
Rouw bij het overlijden van een huisdier
Het verlies van een geliefd huisdier kan je zwaar vallen. Een huisdier is vaak een volwaardig lid van het gezin, en wanneer die wegvalt, kan dat enorme impact hebben. Mensen houden soms (bijna) meer van dieren dan van mensen, en rouw is dan ook een normale reactie als je huisdier overlijdt. Je mist bijvoorbeeld zijn aanwezigheid, de warmte en de liefde die je ontving. Je hoeft ’s avonds de hond niet meer uit te laten, hoort geen gezellig miauw meer of hoeft geen worteltjes meer kopen voor je konijn. Je huisdier maakte deel uit van je dagelijkse leven en het gemis is groot. Het is niet een kwestie van ‘gewoon een nieuwe nemen’, dat maakt het gemis niet perse minder.
Rouw bij verlies baan
Het verliezen van een baan kan een grote weerslag op je hebben. Niet alleen omdat je inkomsten verliest, maar ook omdat je baan deels identiteitsbepalend kan zijn en het verlies ervan je zelfbeeld kan beschadigen. Werk is meer dan alleen een salaris. Wie ben ik zonder baan? Waarom overkomt mij dit? Kom ik ooit weer aan het werk? Dit zijn vragen die je kunt hebben. Je gaat een periode van rouw door en moet om leren gaan met het verlies.
Rouw bij een miskraam
Als vrouw voel je je vaak ontzettend verdrietig vlak na een miskraam en dit kan ook zeer traumatisch zijn. Ook voor je partner kan het zwaar zijn. Jullie hebben vol verlangen uitgekeken naar jullie kindje en nu is daar een abrupt einde aan gekomen. Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis en het kost tijd om het verlies een plek te geven.